Traditional With A Twist NW1

- Renovation - / Regents Park
  • Living Space: 4,300 ft²
  • Bedrooms: 4
  • Bathrooms: 4.5

Brief and Scope:

To turn the top floor of the building into a more functional space, by reconfiguring the 4 existing rooms into a generous au pair suite, stylish guest room, creative bedroom for their toddler, family bathroom and utility space. The design is to marry the more traditional, characterful, features of the upper floors with the contemporary basement refurbishment, bringing a modern feel, with clean lines and bright spaces to the bedroom and reinstating the stairwell as the focal point of the house.

Rooms will be designed with evolution of purpose in mind. Two current box rooms will be combined, with added space reclaimed from the corridor to form a large bedroom suite and private retreat for the au pair, with ample space for storage and seating/desk area, as well as an en suite shower room. This room will, in time, belong to Alexander, and this will will be taken into consideration in regards to placement of built in wardrobes, plug sockets etc for maximum flexibility in the future. Alexander’s room will make use of the limited space by incorporating a raised bed with built in storage, to accommodate his clothing and toys whilst allowing space to play.

A sense of fun and whimsy will be introduced with some interactive elements, such as magnetic wall paint and fun wall coverings, that can adapt or be changed as his tastes grow. Careful use of colour will make the space interesting and vibrant without being overbearing or unfocused. The guestroom will be calm and characterful, invigorated by shots of bright, bold colour and ‘settled’ by blending an eclectic range of items for warmth and depth.

The decor will be refreshed throughout the entire well, and artworks/photographs currently languishing upstairs will be brought into the design. This will connect the renovated upper floor to the rest of the house and provide a cohesive, stunning thoroughfare.

  • Budget: £170-180k